onsdag 30 september 2009

Slit och släp...

Idag var jag och hämtade mina utebänkar. Eftersom jag var tvungen att hyra en skåpbil så passade jag på att ringa på fyra trädgårdsstolar i hardwood på Blocket. De ville ha 800,- men jag prutade till 600,-

Så, iväg från jobbet till Statiol och hyrbilen. Hem och hämta sonen (bärhjälp), upp med bäddsoffan från källaren och in i bilen. Nu var sonen visserligen motvilligt med på att hjälpa till men motbudet var att jag då skulle skjutsa honom till Hangaren efteråt eftersom han skulle skejta med kompisar. Nu åker vi och hämtar bänkarna och lämnar dem i stugan. Maj-Britt var där och vi gick igenom vad jag ville ha kvar och vad hon skulle slänga.

Iväg med sonen till Hangaren och ut på vägen igen, genom hela stan till nästa ställe för att hämta trädgårdsstolarna, dem kunde jag ju bära själv. På väg tillbaka till stugan ringer sonen, han har knäckt brädan och är på väg hem med bussen för att hämta en ny. Jag hämtar upp honom på vägen, skjutsar hem honom för att hämta ny bräda och tillbaka till Hangaren igen, sen åker jag till stugan och lämnar stolarna. Tillbaks till Statoil och lämnar bilen, upp på cykeln och hem.

Fyra timmar tog det och jag är genomfrusen, hungrig och trött. Nu blir det en kopp te och ett par mackor, jag är ändå nöjd med dagens fynd, även om det blev lite mycket hit och dit...

måndag 28 september 2009

Fröer!


Idag kom mina fröer med posten från Impecta. En massa fina perenner, vissa ska sås nu i höst, några i vår. De som ska höstsås är:

Fingerborgsblomma, eller det underbara namnet Foxgloves på engelska, egentligen tvåårig men frösår sig bra, en flitigt återkommande blomma i min förra trädgård.
Myskmadra, en växt som jag har starkt i minnet från min bästis trädgård, har haft den själv också i skuggiga lägen.
Oxtunga, har aldrig tänkt på den som trädgårdsväxt men den är ju jättefin.
Kungsängslilja, självklart måste jag ha Upplands landskapsblomma i trädgården!
Drakmynta, en ny bekantskap.
Läkevänderot, eller Valeriana som jag kommer ihåg att den vilda sorten heter.
Stortimjan, har funnits i båda mina trädgårdar, frösår sig också och bildar tuvor som marktäcker.
Pyramidklocka, också en ny bekantskap.

De fröer som ska sås i vår är:
Rosa Isop, en underbar kantväxt som är betydligt mer härdig än lavendel, går att formklippa med då missar man blomningen och det vill man inte. Ingen bra kryddväxt men pryder sin plats.
Kransveronica, en ny växt för mig men älskar Veronikor, var tydligen årets perenn 2006, bara en sån sak!
Läkesilverax, såg en släkting till den här på Poyntzfield Herb Nursery i Skottland, bilden ovan tog jag där, blev förälskad och måste ha, tydligen svår att få igång groningen på men jag ska kämpa!
Jätteverbena, också en växt som starkt påminner om den vilda släktingen, gillas.

Sen har jag fyndat med stort F idag, ramlade på två
Groland bänkar på Blocket. De kostar nya 1795,- men jag får båda för 500,- ska hämta dem på onsdag. Jag har hyrt en bil så jag passar på att köra lite annat stort till stugan då. Jag måste ha bärhjälp och tvingar sonen att följa med, han som haft som princip att ALDRIG sätta sin fot på kolonin. Så blev det med den föresatsen...

söndag 27 september 2009

Citrus


I väntan på att få sätta igång med växtligheten, visar jag en bild på min stolta citrussamling.


Den stora är inköpt på Ikea i våras, den har överaskat mig med att överleva. Jag har inte haft så bra erfarenheter tidigare med inköp av stora etablerade växter som plötsligt får ny miljö men min inglasade balkong var visst trivsam.


Den mellanstora bocken Bruse är en föredetta blodapelsinkärna som min dotter sådde i skolan för ca 9 år 7 år sedan. Den tappar bladen inomhus varje vinter men kommer igång framåt februari varje år.


Den minsta har förvånat mig med att kommit så här långt bara sen i vintras. Jag hittade clementiner från Benicarlo i affären. Det var i Benicarlo vi bodde i två veckor för några somrar sedan, när vi bytte hus med en spansk familj. Staden ligger på den spanska östkusten och där odlar man framförallt citrus och kronärtsskockor. Frukten innehöll en massa kärnor som jag petade ner i en kruka i frebruari, en kom upp. Det räcker ju....

Fyra dagar kvar...


Nu är det inte många dagar kvar innan jag får sätta tänderna i min lilla pärla. Jag ska förbereda mig den här veckan med att fixa över elen och försäkringen till mitt namn och gå till banken och skaffa en postväxel, det var så Maj-Britt ville ha det och så ska det bli.


Under tiden jag väntar har jag också förberett mig med några inköp. Jag vet, det är väldigt opraktiskt att göra det innan jag är på plats men vissa saker kunde jag inte låta bli att slå till på:
en ljusslinga jag tänker ha i uterummet och den här bäddsoffan som fanns på Blocket för 1500,- i stort sett oanvänd.
(Tänkte inte på att jag inte skulle ha hjälp att få in soffan hemma, släpade den från bilen, monterade ner den och gömde den i källaren så länge. Ryggen gillade inte det...men min rygg är en vekling, så fort den märker att det är jobb på gång så lägger den sig ner och gnäller. Så nu är det träning och spikmatta som gäller för ryggen innan jobbet börjar. No mercy!)

Jag har också inhandlat fröer till perenner som jag ska så i oktober. Har aldrig frösått perenner förut, bara anueller och bienner men det ska väl inte vara någon större skillnad. Fröerna kommer på posten vilken dag som helst...

söndag 20 september 2009

Violvägen 394



Det här är adressen på min nya kärlek, en kolonilott i Valla koloniområde i Linköping som jag får tillgång till 1/10.

I hela mitt liv har jag sysslat med trädgårdsarbete, när jag var liten var det både farmors och mormors trädgårdar som var min "plantskola". Senare i livet hamnade jag ute på landet, på en gård där vi odlade mycket grönsaker och senare i en villaträdgård. När vi sålde villan tyckte jag det var väldigt skönt att slippa trädgården och nöjde mig med lägenhet och balkong.

Nu har jag insett att jag saknar att ha fingrarna i myllan, har under sensommaren jagat kolonilott och äntligen hittat en som jag kommer att trivas bra med. Stugan är på ca 18 kvm och tomten är 280 kvm. Stugan är ganska rejäl för att vara en kolonistuga, egentligen skulle det bara gå att flytta in men nu har jag ju chansen att sätta igång med ett nytt projekt. Det blir total makeover invändigt, så klart. Planen är att under hösten gräva trädgårdsland och förbereda inför våren. I vinter blir det inomhusarbete. Jag ska riva ut allt och börja om från början, stugan ser idag invändigt ut som det brukar, en massa blandningar och tillägg som gjort att man inte tagit tillvara på ytorna på ett bra sätt.

I den här bloggen tänker jag berätta om mina planer, visa bilder och berätta om mina framgångar, vedermödor och färdiga resultat. Hoppas på en lång, varm höst och en mild vinter så jag kan lägga mycket tid på min nya hobby!